Over Sabine Jürgens
Logo Sabine Jürgens
NATUURGENEESKUNDE & COACHING
Sabine Jürgens

Supplementen nodig ?

Afhankelijk wie in de media aan het woord is geeft de ene stroming aan dat het van belang is om supplementen in te nemen omdat we in Nederland een te weinig aan zon of belangrijke voedingsstoffen in de grond door monocultuur in de landbouw missen en wij door werk en leef omstandigheden stress op lopen en hierdoor meer stoffen verbruiken. De andere stroming beweert dat als je gezond eet jij genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Alle beide meningen dragen een stuk van waarheid in zich mits je weet wat gezond eten en drinken is. Het reguliere voedsel dat via supermarkten te koop is wordt algemeen in monoculturen verbouwd onder toediening van chemische sproeimiddelen, hierdoor raakt idd. de landbouw-grond uitgeput. Ook in de veehouderij staat economisch denken meestal voor kwaliteit van het leven van het dier en de kwaliteit van het vlees. De bedrijven weten wat ze moeten doen om winst te maken, daar draait alles om. Toevoegingen in vorm van kunstmatige smaak-, kleur- en houdbaarheidsstoffen zijn normaal, wees eerlijk dat kan niet gezond zijn. Ga je naar een bio-(boerderij)-winkel zie en proef je het verschil. Het is een hele andere wereld maar ook daar is het nodig een eigen weg in te vinden want ook hier vind je gedeeltelijk kantenklare producten wel wat gezonder en op de bio-markt afgestemd. Een bewuste omgang met voeding inkl. de inname van biologische plantaardige olieën (omega vetzuren) is dus nodig wil je zeker weten dat je goede stoffen binnen krijgt en hiervoor heb je kennis nodig. Geld nog niet zo zeer mits je weet waar je je voorkeur aan geeft in je leven.

Er zijn nogal discussies over de betrouwbaarheid van bloedwaardes als je wilt weten of er een extra behoefte in je lichaam is aan vitamines en mineralen, kijk alleen maar naar Vitamine B12 en magnesium. En hoe kun je weten wat je eigen behoefte is aan bepaalde voedingsstoffen. Volg je gevoel en je smaak lijkt me het beste, maar die is door langdurige manipulatie door de voedingsindustrie verstoord geraakt, het is een leerproces weer te leren weten wat goed is voor jezelf.

Wat doen om te beginnen ? Een betrouwbare tester kan voor jou kijken of en wat je momenteel werkelijk aan supplementen, hoeveel en hoelang nodig bent. Ik kan dat doen. Verder kijk ik wat je op dit moment beter aan eten en drinken kunt laten staan omdat het je niet dient of slecht verdragen wordt. Het leven veranderd voordurend, je bent uniek in je eigen behoeften en omstandigheden. Weet je hier op gegeven moment meer over, leer je jezelf steeds beter kennen en kom je dichter bij je gevoel wanneer welk eten / drinken goed is om genuttigd te worden en wanneer het raadzaam is extra aan te vullen met een of meerdere supplementen.

Wie medicijnen in neemt van de arts moet vooraf checken of er restricties zijn voor het supplementeren mbt wisselwerking met de eigen medicatie.