Over Sabine Jürgens
Logo Sabine Jürgens
NATUURGENEESKUNDE & COACHING
Sabine Jürgens

Engelwortel (2)

Engelwortel (Angelica archangelica)

“De engel die hemel met aarde verbindt” .

Deze engelwortel is in december in de gracht van Coevorden gespot. Engelwortel groeit langs beken, grachten en natte weiden, wordt tot 1,5 meter hoog en heeft groenachtige witte bloemen (schermbloemen). Angelica betekent engelkruid wat verwijst naar de helende krachten die de grote engelwortel heeft. Vanaf de 15e eeuw werd de grote engelwortel toegepast, bv. bij het verbeteren van het spijsverteringsproblemen, reuma en jicht. De bladeren van de engelwortel kunnen als groente gegeten worden en worden gedroogd ook als keukenkruid gebruikt, het zaad smaakt aromatisch na verhitting in de pan. Engelwortel heeft antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Er wordt etherische olie, tinctuur en thee van de wortel gemaakt. Ook wordt het in likeuren zoals vermout, chartreuse en gin verwerkt.

Contra-indicatie: Niet gebruiken in het geval van diabetes, zwangerschap of vlak voor een operatie in verband met het bloed verdunnende effect.

Tip: Gebruik enkele druppels etherische olie in Jojobaolie als huidolie voor op de buik te smeren bij darmkrampen/buikpijn voor babys die moeite hebben om te aarden. Deze toepassing helpt ook “grote mensen” om beter geaard te zijn als deze te veel aan hun hoofd hebben. Het geeft innerlijke rust om het handelen vanuit gevoel makkelijker te maken. Is goed voor hooggevoelige mensen en voor onrustige mensen (waar de drukte een manier is om alle indrukken een uiting te geven). En tenslotte dient het als transformatieolie: Engelwortel zorgt er algeheel voor dat veranderingen in en om ons heen makkelijker verlopen. Een auraspray is hierbij ook nuttig.

Heb je interesse ? Een flesje Jojobaolie of een auraspray met enkele druppels etherische Engelwortelolie kan bij mij gekocht worden.